Gotovo se še spomnite najbolj znanega čaja za hujšanje, ki so ga v televizijskih in drugih oglasih ponujali zagotovo kar kakšni dve desetletji nazaj. Šlo je za čaj zanimivega imena, ki naj bi bil po kitajski recepturi izdelan iz evropskih zelišč (kar je že samo po sebi precej nenavadno), pri hujšanju pa naj bi pomagal do neverjetnih rezultatov.

Verjamete v takšne stvari? Zagotovo – če pijete vsak dan samo čaj za hujšanje, pač ne gre drugače, kot da boste shujšali, kajne?

Kako pomaga čaj za hujšanje?

Pustimo šalo ob strani. Tudi danes je na voljo veliko izdelkov, ki naj bi nam pomagali pri znižanju telesne teže, in čaji so gotovo med precej priljubljeni. Gre seveda za čaje, ki niso nadomestilo obroka, temveč njegov dodatek. Kot učinkovit čaj za hujšanje marsikdo pije zeleni čaj, torej pravi čaj, ki spodbuja telesni metabolizem, prav tako pa so tudi danes na voljo mnogi čaji za hujšanje iz zelišč ter najrazličnejši poparki raznih drugih rastlin – od zelenjave do sadja, korenik in podobno.

Zeleni čaj

Ker zeleni čaj spodbuja metabolizem, ga uporabljamo kot sredstvo za hujšanje.

Ali čaj za hujšanje resnično deluje? Nekateri izmed njih vsekakor, saj vsebujejo rastline, katerih izvlečki se tudi sicer uporabljajo v zdravilstvu in tudi v farmaciji, kar pomeni, da je njihovo delovanje učinkovito. Vendar pa čaji za hujšanje seveda niso čarobni napitki, ki bi nam pomagali, da kilogrami kar izginjajo ali se maščobe kar topijo. Zagotovo spodbudno vplivajo na organizem in pomagajo, da se pospeši metabolizem, vključno z metabolizmom maščob, pogosto pa se pri čajih za hujšanje govori tudi o tem, da spodbujajo delovanje jeter ali žolča, razstrupljajo, preprečujejo zakisanost oziroma oksidacijo …

Vendar pa je čaj za hujšanje vedno zgolj dodatna pomoč telesu v procesu hujšanja. Če želite kilograme izgubiti, jih boste namreč še vedno zgolj tako, da zaužijete manj kalorij, kot jih dnevno porabite, torej morate poskrbeti predvsem za manjše in bolj zdrave obroke, hkrati pa biti telesno bolj aktivni.