Kadar govorimo o prehranskih dietah, imamo največkrat v mislih posebne režime prehranjevanja, za katere se odločimo zaradi želje po zmanjšanju telesne teže ali zdravstvenih težav. Na primer zaradi pojava diabetesa ali povišane ravni holesterola, morda zaradi preobčutljivosti na laktozo, gluten, alergije na jajca … Pravzaprav pa je dieta način prehranjevanja, ki bi moral pomeniti predvsem zdravo prehrano za vsakega posameznika. Kadar govorimo o dieti, torej razmišljajmo o tisti prehrani, ki je za nas zdrava.

So si diete res tako različne?

Koliko različnih vrst diet poznate? Gotovo je že tistih, ki ste jih preizkusili zaradi želje po zmanjšanju telesne teže, veliko, potem pa se pridružijo še vse, ki jih lahko zaradi bolezni predpiše zdravnik. Zdi se, da je pravzaprav težko reči, katera je najboljša, saj različni ljudje prisegajo na različne vrste prehrane. Pa vendar ni povsem res. Če pozabimo na ekstremne diete, namenjene hujšanju (na primer zeljna dieta ali dieta s kajenskim poprom in javorjevim sirupom), ter se osredotočimo na tiste diete, ki naj bi predstavljale zdrav način prehranjevanja, hitro ugotovimo, da so si izjemno podobne. Vse sodobne vrste diet so izjemno blizu tako imenovanemu mediteranskemu načinu prehranjevanja, pri katerem se uživa veliko zelenjave, malo mesa, uporabljajo se oreščki, olja izvirajo iz rastlin (uporablja se predvsem oljčno), pri ogljikovih hidratih pa se odreka sladkorju in teži predvsem k polnozrnatim in starim žitaricam.

Oreščki

Oreščki, ki so del zdrave diete, vsebujejo veliko nenasičenih maščobnih kislin.

V čem je torej razlika med posameznimi zdravimi dietami? Bolj kot ne prihaja do razlik v organizaciji režima. Nekatere diete na primer ne predpisujejo zgolj, katera živila so dovoljena, temveč tudi, kakšna naj bo njihova priprava, kdaj se lahko uživajo (na primer sadje zgolj dopoldan), v kakšnem zaporedju se uživajo (en dan beljakovine, naslednji dan ogljikovi hidrati) … Nekatera teh pravil so smiselna, druga ne – in najbolje se je držati le tistih, ki so v skladu z zdravo pametjo.

Najpogostejše diete

Če je dieta pogosta in trenutno priljubljena oziroma moderna, seveda še ne pomeni, da je zdrava ali praktična. V zadnjem času je na primer zelo priljubljena beljakovinska dieta, za katero se odločajo predvsem tisti, ki ne želijo uživati ogljikovih hidratov, da bi izgubili telesno maščobo, po drugi strani pa bi želeli dobro oblikovane mišice in ob dieti tudi veliko časa namenijo telesni vadbi. Je ta dieta dobra? Žal ne – vsaka dieta, pri kateri se z eno skupino živil pretirava, drugi pa se odreče, je slaba. Kaj pa na primer paleo dieta?

Paleo dieta

Ena izmed najbolj priljubljenih diet sodobnega časa je zagotovo paleo dieta.

Ideja, da naj bi ljudje jedli kot v dobi nabiralništva, se zdi zanimiva, žal pa je izjemno nepraktična. Odreči se je treba celemu kupu živil, tista, ki jih lahko uživamo (na primer divjačino), pa so draga oziroma niso na voljo v vsaki prodajalni.

Pri izbiri diete torej velja, da se je potrebno držati osnov zdrave prehrane, da ne smemo pri nobeni stvari pretiravati, predvsem pa si ne smemo zakomplicirati življenja.