Odvečni kilogrami se naberejo precej hitro, da bi se jih znebili, pa traja dlje. Večina ljudi sicer dobro ve, da čarobne diete ne obstajajo, in da je edini način, da shujšajo, en sam: porabiti je potrebno več kalorij, kot jih zaužijemo. Torej je treba spremeniti prehranske navade in poskrbeti za več gibanja. A kateri so tisti najbolj priročni nasveti, da vam bo to uspelo?

10 nasvetov za spopad z debelostjo

1. Zadajte si konkreten cilj. Željo, da shujšate, je potrebno natančno opredeliti. Namesto »rada bi shujšala«, si morate zadati »ta mesec bom izgubila 5 kilogramov« in pri tem vztrajati. Zadati si je treba tudi konkreten načrt prehrane in gibanja.

2. Svojega načrta ne skrivajte. Marsikomu se zdi sitno, če ga bližnji opominjajo, a to je dejansko priporočljivo – bolj se boste držali načrta in se manjkrat pregrešili, če bodo drugi »sitni«, ker vas bodo želeli na ta način spodbujati.

3. Imejte pomoč in podporo. Če želite shujšati, bo potrebno spremeniti jedilnik in gibanje celotne družine. Če vi vztrajate pri zadnjem obroku ob šestih zvečer, bo partnerjevo grizljanje prigrizkov ob deseti zagotovo precej neprijetno.

Urnik hujšanja

Bodite disciplinirani, ne jejte prepozno in se držite zastavljenega urnika.

4. Ne stradajte! Manj kalorij zaužijte tako, da jeste bolj kakovostno hrano, predvsem pa naj bodo vaši obroki redni. Zjutraj jejte več, čez dan manj, zvečer skoraj nič. Če boste do popoldneva stradali, nato pa se pošteno najedli, se boste zredili le še bolj.

5. Pazite, kaj in koliko pijete. Uživajte veliko vode, privoščite si kak zeleni ali zeliščni čaj, tudi kavi se ni treba odpovedati, zagotovo pa ne uživajte alkohola in gaziranih pijač. Ne pijte vode z okusom, ki ima kalorije, ter pijte sadne sokove (100 odstotne) kot malico, ne pa kot pijačo. Tudi sveže iztisnjeni sadni sokovi so namreč precej hranilni.

6. Na krožnik si nadevajte primerno količino hrane za vsak obrok in nikoli potem, ko je krožnik že prazen, ne dodajte še več – bolje, da hrana ostane v loncu, kot da vso pospravite, da ne bo ostajala.

7. Začnite se gibati. Če ne morete teči, je za začetek sprehod dovolj. Ni vam potrebno na organizirano in plačljivo vadbo, tudi telovadba doma je lahko povsem v redu. Pričnite s tekom na mestu in poskoki, nadaljujte z vajami za krepitev mišic rok, nog in trebuha.

8. Privoščite si razvajanje, ki spodbuja procese v telesu. Savna in masaža sta odlični!

9. Ne tehtajte se vsak dan, temveč zgolj enkrat na teden. Dnevna tehtanja lahko precej nihajo in vas tako spravijo v slabo voljo, zaradi katere se boste hitreje predali.

10. Pomembno je, da dovolj spite. Med spanjem se izločajo hormoni, ki pomagajo uravnavati telesno težo, in če vam bo spanca primanjkovalo, bodo šli kilogrami navzgor.