Kadar se ljudje znajdejo v stresnih situacijah, običajno shujšajo, kajne? Pravzaprav to drži v izjemno redkih primerih, večinoma pa se ob stresu zredimo. Vas zanima zakaj?

Kako stres vpliva na telesno težo?

Dolgotrajen stres vpliva na naš apetit, preprečuje izgorevanje maščob in vpliva na našo voljo, da poskrbimo v življenju za zdrave spremembe. Kako je to mogoče?

1. Stres vpliva na hormonsko ravnotežje v telesu. Kadar smo pod stresom zgolj kratkotrajno, se izloči adrenalin, ki se nam pomaga spopasti s težavo oziroma pred njo zbežati. Precej dlje pa se izloča kortizol oziroma stresni hormon, ki telesu sporoča, naj se pripravi na hude čase, saj je v nevarnosti.

2. Zaradi hormonov ne pridobimo maščobe le v podkožju, temveč se ta prične nabirati tudi v trebušni votlini, med organi, kar velja za še posebej nezdravo.

Podkožna maščoba

Zaradi stresa se maščoba prične nabirati tudi v trebušni votlini.

3. Stres občutimo enako kot stalno prestrašenost, ta pa vodi v čustveno prenajedanje – marsikdo zato prične več jesti, saj naj bi hrana potešila njegov strah oziroma mu pomagala ponovno obuditi prijetnejša čustva.

4. Hrana za preganjanje strahu ne vodi zgolj v to, da jemo več, temveč predvsem v slabo izbiro živil. Telo nam sporoča, da si želi sladkih in slanih živil, zato se večina zateka k sladoledu in čipsu oziroma sladicam, sladkarijam, hitri prehrani ter slanim prigrizkom. To so živila z veliko kalorijami, ki so precej »umetna« in torej nezdrava. Težava z njimi pa je tudi v tem, da takšna hrana na nek način zasvoji in povzroča vedno nove napade lakote, ko nekaj enostavno moramo dati v usta, čeprav v resnici nismo lačni.

5. Stres povzroča pomanjkanje spanca, ta pa se odraža z nabiranjem kilogramov. Če smo zaskrbljeni, se ponoči pogosteje zbujamo in smo utrujeni, nespečnost pa pomeni, da se v telesu drugače izločajo kemikalije, ki so odgovorne za nadzorovanje apetita. Tudi če ne jemo več kot sicer, pa lahko pridobimo kilograme, saj pomanjkanje spanja vpliva tako na presnovo kot hormone.