Včasih smo se v želji po zdravju in fit telesu odpovedovali maščobi, saj naj bi bila ta glavni krivec za debelost in bolezni, sedaj pa je to prepričanje povsem postavljeno na glavo. Dobre, zdrave maščobe velja uživati, in to ne zgolj v minimalnih količinah! Tisto, čemur se moramo izogibati, pa so ogljikovi hidrati, kjer je predvsem problematičen sladkor. Glede na poročanja medijev o sodobni zasvojenosti s sladkorjem kot obliki »prave« zasvojenosti, se tega zavedamo prav vsi.

Kako torej imenujemo dieto, kjer se uživa dosti maščob in tudi beljakovin, izogibamo pa se ogljikovim hidratom? To je ketonska dieta, ki je zadnja leta izjemno priljubljena tako med športniki kot tudi tistimi, ki si želijo shujšati ali zgolj jesti bolj zdravo in naravno.

Osnove ketonske diete

Ketonska dieta, kjer je veliko maščob, srednje beljakovin in minimalno ogljikovih hidratov, se je sprva uporabljala v medicini, natančneje kot dieta pri otrocih z epilepsijo. Izkazalo se je, da gre pravzaprav za nekaj zelo zanimivega: kljub uživanju veliko maščob, je dieta telo spodbudila k temu, da se je v telesu maščoba porabljala hitreje kot ogljikovi hidrati. Če je ogljikovih hidratov v telesu malo, jetra namreč poskrbijo, da se maščoba spremeni v maščobne kisline in ketone, te pa telo uporablja za energijo (namesto glukoze, v katero se pretvarjajo ogljikovi hidrati).

Ketonska dieta je v svoji osnovi podobna Atkinsovi, pa tudi LCHF dieti (»low carb, high fat« oziroma »malo ogljikovih hidratov, veliko maščobe«), saj tudi ti dve temeljita na velikem zmanjšanju vnosa ogljikovih hidratov. Razlika med ketonsko in LCHF dieto je predvsem v dovoljenem vnosu beljakovin.

Za koga je ketonska dieta primerna?

Za vse, ki se ukvarjajo s športom in vse, ki bi radi shujšali. Ketonska dieta se odsvetuje ljudem, ki za zdravljenje sladkorne bolezni uporabljajo inzulin, imajo povišan krvni tlak, ter doječim ženskam.

Kaj lahko z dieto dosežemo? Pomaga nam shujšati, pomaga pri lažjih oblikah diabetesa, poskrbi za mentalno ostrino, nam zagotovi večjo fizično vzdržljivost, pomaga nadzorovati epilepsijo, odpravlja aknavost.

Kaj lahko v skladu s ketonsko dieto jemo?

Katera živila lahko uživamo, če se odločimo za ketonsko dieto? Tista, ki ne vsebujejo ogljikovih hidratov oziroma jih vsebujejo zelo malo. Količino ogljikovih hidratov, ki jih zaužijemo vsak dan, je potrebno držati pod 50 gramov na dan, še bolje pa je, da dosežemo zgolj 20 gramov na dan. Manj kot jih zaužijemo, bolj učinkovita bo ketonska dieta!

Hujšanje s ketonsko dieto

Za razliko od beljakovinske diete se pri ketonski ogljikovim hidratom ne odrečemo povsem.

Zakaj se ogljikovim hidratom ni mogoče kar v celoti izogniti? Zato, ker uživamo tudi zelenjavo (zgolj tisto, ki raste nad zemljo, torej nobenega krompirja ali korenja) ter tudi mlečne izdelke, na primer sir. Sicer pa so najbolj primerna hrana naravne maščobe, kot so oljčno olje in maslo, meso, ribe in morski sadeži ter jajca.

Na začetku ketonske diete si marsikdo živila natančno odmerja in tehta, da ne bi zaužil preveč ogljikovih hidratov. A če uživamo maščobe, meso, ribe, jajca sir in zelenjavo, povsem pa se odpovemo kruhu, testeninam, sladkorju in podobno, smo tudi brez tega hitro na pravi poti. Paziti je treba le, da za največji delež energije poskrbijo maščobe, ne pa proteini.

Če vas ketonska dieta zanima podrobneje, boste na spletu sicer brez težav našli vodila in jedilnike, s katerimi boste pripravljali okusne obroke.