Verjetno je zelo malo ljudi, ki bi bili povsem zadovoljni s svojo podobo. Celo tisti, za katere menimo, da bi morali biti, sami pri sebi vedno najdejo napake. Verjetno je prav zaradi tega ena najpogostejših novoletnih zaobljub prav hujšanje. Nekateri želijo izgubiti zgolj nekaj kilogramov, drugi pet ali deset, vse več pa je tudi takšnih, ki bi jih morali izgubiti več. A kako se lotiti izgube teže in priti do telesa, s katerim bomo zadovoljni, hkrati pa prenehati iskati napake?

1. Potrebna je realna kritika.

Ste pretežki in to potrjuje tudi indeks telesne mase? Koliko kilogramov morate izgubiti, da boste prišli na normalno vrednost? Vaša novoletna zaobljuba naj bo konkretna: »Izgubil-a bom toliko in toliko kilogramov.« Ne zadajte si ciljev, ki so previsoki, prav tako se zavedajte, da bo hujšanje dolgotrajno.

Hujšanje - merljivi rezultati

Novoletna zaobljuba o hujšanju naj bo konkretna, rezultati pa naj bodo kar se da merljivi.

So drugi mnenja, da nimate ničesar preveč, vi pa opazite pri sebi napake? Če vam vaša postava ni všeč, a imate primeren indeks telesne mase, potem ni potrebno hujšati, temveč morate telo zgolj preoblikovati. Opravite meritev telesne sestave in hitro boste videli, koliko je v telesu maščobe, koliko mišic, koliko vode in podobno. Tako boste najbolj hitro vedeli, ali je treba izgubiti maščobo ali pa le pridobiti mišice in postati bolj fit.

2. Ne pričakujte hitrih rezultatov.

Ali veste, da večina novoletnih zaobljub neslavno konča že pred iztekom januarja? Predvsem kar se tiče hujšanja, ni to prav nič nenavadnega, kajti v tem času se rezultati dela ne poznajo kaj prida. Najbolj bo opazna sprememba seveda pri tistih, ki morajo izgubiti največ, najkasneje pri tistih, ki morajo izgubiti manj. A naj vas ne zavede, če ne gre vse po načrtu. Hujšanje je dolgotrajen proces, prav tako pa preoblikovanje telesa. Odnehati po enem mesecu je nesmiselno!

3. Hujšanje brez strogih diet.

Mislite, da je za hujšanje najbolj pomembna dieta, s katero se ves čas odrekate hrani? To preprosto ne drži. Potrebno je pojesti primerno količino hrane, ne pa stradati, prav tako pa mora biti hrana kakovostna, da v telo vnesemo potrebna hranila. Ne stradajte, temveč jejte večkrat po malo, hrana pa naj bo doma pripravljena in zdrava. Če se boste čemu odpovedali, se odpovejte le sladkorju.

Zdrava prehrana

Najbolj zdrava prehrana je raznovrstna, brez sladkorja in s poudarkom na zelenjavi ter sadju.

Diete, ki pretirano omejujejo, spravijo vaše telo v stanje, ko se prične »braniti« in se počuti ogroženo. Namesto da bi porabljalo maščobo, porablja mišice, prav tako pa se nauči varčevati z energijo. In ko ponovno jeste normalno, telo še vedno varčuje in hrano takoj skladišči nazaj v maščobe.

4. Bistveno je gibanje.

Hujšanje zahteva gibanje, s katerim porabite s hrano vneseno energijo, zaloge v obliki maščob, poleg tega pa izgradite mišice. Mišičasti ljudje tudi v mirovanju porabijo več energije kot debeli, kajti mišice so energijsko potratne! Da bi dosegli cilj, zastavljen ob novem letu, naj hujšanje torej temelji na gibanju. To je edina pravilna in najbolj zdrava odločitev.