Montignacova dieta velja za eno najbolj priljubljenih diet oziroma načinov prehranjevanja, poleg tega, da je učinkovita, pa je tudi zelo enostavna. Z njo se lahko rešimo odvečnih kilogramov, vendar pa je njej pomen še veliko večji: gre za zdrav način prehranjevanja, ki je izjemno pomemben tudi pri mnogih kroničnih boleznih, na primer pri diabetesu.

Kako deluje montignacova dieta?

Temelj montignacove diete je glikemični indeks živil. Povedano povsem preprosto: hrana, ki jo zaužijemo, povzroči v našem telesu oziroma v krvi dvig sladkorja, ob porabi hranil pa se nivo sladkorja ponovno zniža. To pomeni, da hrana povzroča nihanja v krvnem sladkorju. Živila z visokim glikemičnim indeksom povzročijo, da se krvni sladkor hitro visoko dvigne, nato pa tudi hitro pade, medtem ko zdrava živila ne povzročajo tako intenzivnega nihanja. Njihov učinek je bolj zmeren, torej sladkor v krvi ne naraste tako drastično, poleg tega pa smo zaradi njih siti več ur, saj se presnavljajo počasneje. S tem montignacova dieta preprečuje debelost, bolezni srca in ožilja ter pojav diabetesa (oziroma je ob njem odlična dieta).

Michel Montignac

Montignacovo dieto, ki temelji na glikemičnem indeksu živil, je razvil Michel Montignac.

Montignacova dieta torej prepoveduje živila z visokim glikemičnim indeksom, kar pomeni, da se izogibamo jedem z nezdravimi ogljikovimi hidrati in nekaterim maščobam. Poleg tega od nas zahteva še nekaj: ločevanje skupin živil. Ogljikove hidrate in beljakovine torej ne uživamo skupaj, temveč ob ločenih obrokih.

Zakaj je montignacova dieta tako priljubljena?

V prvi vrsti zato, ker je enostavna. Preštevanje kalorij ni potrebno, prav tako ni nobena znanost ugotavljanje, katera so živila z visokim in katera z nizkim glikemičnim indeksom. To osvojimo zelo hitro, saj nam že zdrava pamet govori, kaj je za telo dobro in kaj ne. Montignacova dieta pa je tudi več kot le dieta, namenjena hujšanju. Je zdrav način prehrane, ki se ga lahko držimo tudi še po tem, ko smo že izgubili odvečne kilograme.