Ločevalna dieta

Zagotovo je ločevalna dieta ena od najbolj znanih diet. Traja tri mesece, zato jo prištevamo med dolgotrajnejše vrste diet. Ljudje, ki so se je že lotili, so v večini primerov nad njenimi rezultati navdušeni. Če se jo nameravate lotiti tudi vi, vas moramo že na začetku opozoriti, da je pri tej obliki diete potrebna velika mera discipline in vztrajnosti.

Po končani dieti ne boste izgubili samo odvečnih kilogramov, temveč se boste navadili tudi uravnoteženo ter pravilno prehranjevati. Opozarjamo vas še na to, da je med ločevalno dieto potrebna tudi redna telesna vadba.

Dieta, osnovana na ugotovitvah strokovnjaka

Doktor William Howard Hay je leta 1991 v svoji dolgotrajni raziskavi ugotovil, da je debelost pogosto pogojena z nepravilnim kombiniranjem hrane. Posledično pri ljudeh nastajajo različne zdravstvene težave. Če pa pravilno vnašamo določena živila, te težave lahko odpravimo in hkrati znižamo telesno težo. Na podlagi opisanih ugotovitev se je pojavila ločevalna dieta.

Preden boste pričeli z ločevalno dieto, vam svetujemo, da se pogovorite s svojim zdravnikom. Pri tem mu razložite še svoj namen. Prosite ga, naj pregleda vašo krvno sliko in opravi vse preiskave, ki so potrebne za začetek diete. Med dieto in tudi po njej se bo namreč vaš metabolizem nekoliko spremenil. Pomembno je, da veste, kako se bo na to odzvalo vaše telo. Če bo slučajno prišlo do negativnih sprememb, kar se le redko zgodi, morate takoj ukrepati.

Začetek pri hujšanju je vedno težak

Vsak začetek je težak, še posebej pa to velja, če pričenjate z dieto. Pri ločevalni dieti se ljudem na sploh zelo pogosto dogaja, da je volja za njeno nadaljevanje zelo majhna. A nikakor ne smete odnehati. Do sprememb, ki jih boste z navdušenjem pričakovali, ne bo prišlo kar čez noč. Telo se bo šele čez čas privadilo na spremembe, posledično pa boste pričeli izgubljati kilograme.

Osnovno načelo 90-dnevne ločevalne diete

Osnovno načelo 90-dnevne diete je, da morate vsak dan uživati drugo vrsto hrane. Vsak 29. dan pa morate piti le vodo. Ločevalna dieta narekuje določen vrstni red prehranjevanja, ki se ga morate striktno držati. V nasprotnem primeru učinek ne bo tak, kot si ga želite.

Skozi vse dni boste za zajtrk jedli samo sadje, saj boste z njim dobivali dnevni vnos vitaminov, ki jih telo nujno potrebuje. Pri tem vas opozarjamo, da naenkrat lahko uživate le eno vrsto sadja. Če se boste na primer odločili, da boste za zajtrk jedli jabolko, mu ne smete primešati pomaranče ali katere koli druge vrste sadja. Priporočamo vam, da na dan pojeste po dva kosa izbranega sadja.

Čez dan morate užiti vsaj 2 litra vode. Pri vsakem obroku popijte še skodelico redke juhe, ki je lahko zelenjavna ali goveja. Pri posameznih obrokih lahko uporabljate začimbe, ki so še kako koristne za telo. Večerje so po količini za polovice manjše od kosila. Pri tem si izberite še en način vadbe, ki se ji posvečajte vsaj 4-krat na teden.

Ločevalna dieta po dnevih

Prvi dan – beljakovinski dan

Pri beljakovinskem dnevu lahko uživate meso, jajca, sir, mleko, špinačo, ohrovt, repo, cvetačo, zelje, paradižnik, peso in podobno. Med posameznimi obroki morajo preteči vsaj 4 ure.

Drugi dan – škrobni dan

Pri škrobnem dnevu lahko uživate riž, fižol, krompir, čičeriko, sojo, lečo in podobno. Med obroki morata preteči vsaj dve uri.

Tretji dan – ogljiko-hidratni dan

Pri ogljiko-hidratnem dnevu lahko uživate sladkarije, testenine, pice, sladkorje, sladice in podobno. Med obroki morajo preteči vsaj tri ure.

Četrti dan – sadni dan

Pri sadnem dnevu si lahko obroki sledijo na vsaki dve uri. Pri obroku smete uživati še eno vrsto sadja. Za vsak obrok si torej lahko izberete drugo vrsto sadja.

Po četrtem dnevu se boste vrnili nazaj na začetek ter ponovili dneve, dokler ne boste prišli do 29. dneva.

29. dan – vodni dan

Ko bo nastopil vodni dan, boste morali skozi cel dan uživati veliko količino vode. Poskrbite, da bo dan potekal sproščeno. Izogibajte se stresu.

Ko bo ločevalna dieta zaključena, torej ko bo minilo 90 dni, se lahko počasi ponovno vrnete na ritem, ki ste ga imeli pred dieto.